Pääsiäinen on ollut tärkeä juhla Suomessa jo vuosisatojen ajan, ja siihen on liittynyt sekä kristillisiä että kansanomaisia perinteitä. Pitkä paaston aika päättyi iloon ja kevään odotukseen, mikä heijastui myös juhlaan liittyviin tapoihin ja koristeisiin. Yksi rakastettu perinne on ollut pääsiäiskorttien lähettäminen – tapa, joka on tuonut keväisiä terveisiä ja iloa ystäville ja sukulaisille.
Vanhanajan pääsiäiskortit
Vanhat pääsiäiskortit
Vanhat pääsiäiskortit tarjoavat kiehtovan ikkunan menneiden aikojen juhlatunnelmaan. Niissä näkyy paitsi uskonnollinen sanoma myös paljon lempeää, viehättävää kuvastoa, joka kertoo suomalaisesta kulttuurista ja pääsiäisen ajankohdasta. Näissä korteissa esiintyvät usein suloiset eläinhahmot, kuten puput ja tiput, jotka symboloivat kevään uutta elämää ja kasvua. Käsin piirretyt tai painetut kuvat olivat usein yksityiskohtaisia ja taidokkaasti sommiteltuja, ja niissä saatettiin nähdä esimerkiksi kukkia, pajunkissoja, pääsiäismunia tai iloisia lapsia pääsiäisaskareissa.
Monet vanhat kortit heijastivat ajan estetiikkaa ja pukeutumistyyliä, mikä tekee niistä myös arvokkaita kulttuurihistoriallisia dokumentteja. Niiden värit olivat usein pehmeitä, ja tunnelma romanttinen tai nostalginen. Kortteihin liitettiin lämminhenkisiä toivotuksia, jotka kertoivat kevään toivosta ja perheen sekä ystävyyden merkityksestä.
Vaikka nykyään pääsiäistervehdyksiä saatetaan lähettää myös digitaalisesti, vanhojen pääsiäiskorttien viehätys elää yhä. Niitä keräillään, säilytetään albumeissa ja katsellaan rakkaudella – muistona ajasta, jolloin pienellä kortilla voitiin välittää suuri määrä iloa, toivoa ja keväistä valoa.