Mikä on sähköinen digitaalinen postikortti

Sähköinen digitaalinen postikortti – kortti, joka muistuttaa postikorttia tai onnittelukorttia, mutta sen pääasiallinen ero on siinä, että se luodaan digitaalisilla medioilla paperin tai muiden perinteisten materiaalien sijaan. Sähköisiä kortteja tarjotaan yleensä useilla eri verkkosivustoilla, joissa ne voidaan lähettää vastaanottajalle antamalla hänen sähköpostiosoitteensa. Tällaisia kortteja pidetään myös ympäristöystävällisempinä verrattuna perinteisiin paperisiin onnittelukortteihin.

Sähköiset kortit ovat digitaalista sisältöä, mikä tekee niistä huomattavasti monipuolisempia kuin paperiset kortit. Esimerkiksi toisin kuin perinteiset kortit, sähköisiä kortteja voidaan helposti lähettää samanaikaisesti monille ihmisille tai räätälöidä vastaanottajalle. Tällaiset kortit voidaan tallentaa mille tahansa tietokoneelle tai sähköiselle laitteelle ja niitä voidaan jopa katsoa television ruudulta, sillä digitaalisten video-korttien määrä on kasvanut.

Yleensä sähköisen kortin lähettäjä valitsee sopivan kortin verkossa olevasta luettelosta. Valittuaan kortin, lähettäjä voi muokata sitä eri tasoilla lisäämällä viestejä, kuvia tai videoita. Lopuksi lähettäjä antaa vastaanottajan sähköpostiosoitteen, ja sivusto lähettää sähköpostiviestin vastaanottajalle lähettäjän nimissä.

Tulostettavat sähköiset kortit

Jotkin sähköiset kortit on suunniteltu tulostettaviksi sen sijaan, että ne lähetettäisiin sähköpostitse. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan pidä tällaisia kortteja sähköisinä, vaan näkevät ne tavanomaisina, itse valmistettuina onnittelukortteina. Niiden etuna on, että ne ovat halvempia ja tehty henkilökohtaisesti vastaanottajalle.

Postikortit ja onnittelukortit

Samoin kuin paperiset vastineet, sähköiset postikortit hyödyntävät visuaalista taidetta (staattisia tai animoituja kuvia ja videoita) ja jättävät tilaa henkilökohtaiselle tekstiviestille. Nykyään on olemassa erilaisia sähköisiä kortteja. Jotkut on muotoiltu valmiilla tervehdyksillä, kun taas toiset antavat mahdollisuuden valita tervehdyksiä (pudotusvalikosta tai muista vaihtoehdoista).

Flash-animaatio

Tämäntyyppiset sähköiset kortit perustuvat kaksiulotteiseen vektorianimaatioon, jota ohjataan skriptikielellä. Tämä formaatti kuuluu Adobe. Adobe-ohjelmistojen laaja käyttö mahdollistaa tämän tyyppisten digitaalisten korttien katselun helposti useimmilla nykyaikaisilla tietokoneilla. Vastaanottaja katsoo lyhyen animaation, jonka kesto on yleensä 15–30 sekuntia. Sisällön luonteen vuoksi animaatio on pääasiassa sarjakuvatyylinen, vaikka jotkut Flash-tekniikalla tehdyt tuotokset voivat olla melko monimutkaisia ja realistisia. Animaatiota säestää usein ääniraita, joka voi sisältää puhetta tai musiikkia.

Videokortit

Videokortit käyttävät yhdistelmää personoitua tekstiä ja videota välittääkseen viestin vastaanottajalle. Tällaisia palveluita on paljon, ja käyttäjä voi valita ja muokata tekstiä ennalta nauhoitettuun ja verkkosivustolle asetettuun videotervehdykseen.

Mobiilikortit

Mobiiliteknologian kehittyessä Multimedia Messaging Service (MMS), joka on käytännössä kuva SMS-viestissä, on tullut suositummaksi. Digitaalisia kortteja voidaan myös lähettää mobiililaitteisiin ja puhelimiin. Mobiilikortteja tarjoavat useat mobiilisisällön tuottajat. Samoin kuin sähköiset kortit, mobiilikortit voivat sisältää useita kuvia, tekstiviestejä ja musiikkia. Myös mobiilikortteina pidetään kortteja, jotka lähetetään mobiilisovelluksen avulla.

Yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka loi mobiilikortteja, oli hollantilainen Mgreetings-yritys (perustettu vuonna 2003). Mobiilikortit voidaan lähettää tietokoneelta samalla tavalla kuin sähköiset kortit. Käyttäjät voivat mennä verkkosivustolle, valita kortin ja syöttää vastaanottajan matkapuhelinnumeron, jolloin tämä kortti lähetetään kyseiseen numeroon MMS-viestinä.

Verkon multimedialliset e-kortit

Verkkokorttien luominen kehittyy jatkuvasti luovemmaksi. Käyttäjä voi luoda onnittelukortin verkossa valitsemalla taustan, vetämällä kuvia, animaatioita, hymiöitä ja kirjoittamalla tekstiä, joka näyttää käsinkirjoitetulta. Tällaiset kortit voivat sisältää videoita ja musiikkia.

Kasvokortit

Flash 10 -teknologia mahdollistaa verkkosivustoille räätälöityjen sovellusten kehittämisen, jotka voivat ladata valokuvia, muokata niitä ja leikata kasvot. Käyttäjä voi myöhemmin lisätä nämä animaatioon, mikä tarjoaa merkittävästi korkeamman tason personointia.

Pelikortit

Jotkin digitaaliset kortit sisältävät interaktiivisia pelejä. Tällaiset pelit sisältävät yleensä animaatiota ja musiikkia, kuten muutkin animoidut kortit. Lisäksi niissä on toiminto, jonka avulla lähettäjä voi lisätä henkilökohtaisen viestin.