Postikorttien historia

Postikorttien historia

Postikortti edustaa kirjoitetun viestin muotoa, joka on tehty erityiselle ohuesta kartongista valmistetulle lomakkeelle. Kirjekuorta ei käytetä, joten viestin lähettäminen on halvempaa kuin tavallisen kirjeen. Tämä olikin syy siihen, että tällainen viestintämuoto levisi nopeasti.

Varhaisin tunnettu käsintehty postikortti on nimeltään ”Penny Penates”, joka lähetettiin postissa Isossa-Britanniassa vuonna 1840. Ensimmäiset säännölliset postikortit ehdotti Heinrich von Stephan vuonna 1865 Saksan ja Itävallan postikongressissa, mutta hänen ehdotuksensa hylättiin, koska ”viestien lähettäminen avoimella postikortilla” pidettiin sopimattomana.

Postikortin syntymälle ei ole tarkkaa päivämäärää, sillä prosessi kulki monia eri suuntia ja kehityslinjoja pitkin. Tiedetään kuitenkin varmasti, että ensimmäinen postin välittämä postikortti julkaistiin 1. lokakuuta 1869 Itävalta-Unkarin valtakunnassa. Avoimet kirjeet otettiin käyttöön 1. tammikuuta 1872 Englannissa, Sveitsissä, Ruotsissa, Belgiassa, Tanskassa ja muissa maissa.

Ranskan–Saksan sodan (1870–1871) aikana Ranskan ja Saksan armeijoissa syntyi ajatus lisätä postikorttiin kuvituksia. Jotkut sotilaat alkoivat liittää postikortteihin piirroksia, jotka lähetettiin perheelle. Tämä idea sai nopeasti kaupallista vastakaikua. Ranskalaisen version mukaan ensimmäinen kuvitettu postikortti julkaistiin kirjakauppias Léon Benardon toimesta Bretagnessa, kun taas saksalaisen version mukaan sen julkaisi kirjakauppias A. Schwartz Oldenburgista.

Vuonna 1878 Pariisissa järjestetyssä toisessa Maailman postikongressissa hyväksyttiin kansainvälinen postikortin standardi: 9 × 14 cm. Vuonna 1925 tämä muutettiin nykyisin tunnettuun kokoon 10,5 × 14,8 cm.

Lisäksi, yksi harvinaisimmista postikorteista on kuuluisa ”Portsmouthin postikortti”, joka lähetettiin Englannista vuonna 1918 ja on nyt maailman kallein postikortti. Se myytiin vuonna 2012 yli 20 000 punnalla huutokaupassa.

2000-luvulla modernin teknologian ja erilaisten laitteiden ansiosta olemme unohtaneet kirjeenvaihdon läheistemme kanssa. Usein rajoitamme viestintämme muutamaan riviin kuukaudessa sosiaalisen median tai sähköpostin kautta. Olemme täysin unohtaneet aidot kirjeet, jotka kirjoitetaan rakkaalle tunnistettavalla käsialalla. Yksi tällainen upea tapa osoittaa rakkautta läheiselle ja näyttää, kuinka tärkeä hän on, on postikortti, johon kirjoitetaan käsin lämpimiä onnentoivotuksia.