Pääsiäisperinteet

Pääsiäisperinteet

Yksi maailman arvostetuimmista ja rakastetuimmista juhlista on pääsiäinen. Ja kuten kaikilla kunnioitettavilla juhlapäivillä, myös pääsiäisellä on omat perinteensä ja rituaalinsa. Eri maissa ne ovat erilaisia ja usein varsin hauskoja.

Pääsiäisperinteet (tunnetaan myös nimellä Paschal-perinteet) ovat tapoja ja käytäntöjä, joita noudatetaan eri kulttuureissa ja yhteisöissä pääsiäisen juhlimiseksi. Pääsiäinen (tunnetaan myös nimillä Pascha tai Ylösnousemussunnuntai) on kristinuskon keskeinen juhla, joka muistuttaa Jeesuksen ylösnousemuksesta. Pääsiäisaikaa pidetään juhlan ja ilon aikana, mikä on vastakohta paastokaudelle, joka on katumuksen ja paaston aikaa.

Pääsiäisperinteisiin kuuluvat auringonnousun jumalanpalvelukset tai myöhäisillan vigiliat, pääsiäistervehdysten huudahdukset ja vaihdot, ristin koristelu kukilla, naisten pääsiäishatut, kirkon ympärikävely sekä pääsiäismunien koristelu ja yhteinen rikkominen (ne symboloivat tyhjää hautaa). Pääsiäislilja, joka symboloi ylösnousemusta kristinuskossa, koristaa perinteisesti kirkkojen alttarialuetta tänä päivänä ja koko pääsiäisajan. Lisäksi eri alueilla ja kulttuureissa on omat perinteiset pääsiäisruokansa. Monet pääsiäiseen liittyvät pelit ja perinteet ovat kehittyneet, kuten munien vieritys, munien koputtelu ja konfettimunat (cascarones). Munajahti, joka juontaa juurensa tyhjän haudan etsimisen ajatuksesta, on edelleen suosittu lasten keskuudessa. Nykyään pääsiäinen on myös kaupallisesti merkittävä juhla, ja siihen liittyy laaja valikoima pääsiäiskortteja ja makeisia, kuten suklaamunia.

Pääsiäisperinteet eri maissa

Tanskassa ja Ruotsissa lapset pukeutuvat hirviöiksi ja noidiksi ja kulkevat talosta taloon kerjäämässä karkkia. Kiitokseksi makeisista he antavat kauniisti koristeltuja munia.

Ranskassa pääsiäissunnuntaina miehillä on lupa lyödä rakastettuaan kevyesti, mutta seuraavana päivänä ”uhri” saa kostaa samalla tavalla.

Tšekissä tämä perinne on hieman erilainen: nuoret miehet punovat erityisiä vitsoja ja hutkivat niillä mielitiettyjään. Tytölle olisi suuri häpeä, jos hän ei saisi tällaista merkkiä huomiosta. Pääsiäismaanantaina tytöt saavat kuitenkin mahdollisuuden osoittaa tunteensa kastelemalla mieluisia poikia jääkylmällä vedellä.

Bermudan saarilla on yksi kauneimmista pääsiäisperinteistä. Paikalliset asukkaat valmistavat värikkäitä leijoja ja päästävät ne taivaalle pääsiäisenä, missä ne leijailevat koko päivän. Illalla leijat lasketaan alas ja puretaan osiin. Seuraavana vuonna tehdään uudet leijat, eikä yhtäkään käytetä kahdesti.

Tällaisia suloisia ja erikoisia pääsiäisperinteitä löytyy eri kulttuureista.

Pääsiäismunaleikit

Pääsiäisleikit

Kristillisessä maailmassa on suuri määrä perinteisiä pääsiäisleikkejä. Monet niistä liittyvät pääsiäismuniin, jotka symboloivat tyhjää hautaa. Näistä tunnetuimpia ja suosituimpia ovat munien vieritys, munajahti, munien koputtelu ja munatanssi. Säännöt voivat vaihdella eri kulttuureissa ja alueilla.

Pääsiäismunaleikit

Munien vierityksen säännöt vaihtelevat suuresti, mutta perusideana on kilpailla munien vierittämisessä. Munia joko vieritetään alas jyrkkää mäkeä tai työnnetään nurmikon yli kepeillä.

Munajahti on eräänlainen aarteenetsintäpeli: lasten on löydettävä mahdollisimman monta piilotettua munaa.

Munien koputtelu on kilpailu siitä, kenen muna on kovin: kilpailijat kopauttavat munansa toisiaan vasten.

Munatanssissa tanssijan on liikuttava munien keskellä rikkomatta niitä. Joissakin perinteissä tanssija voi olla myös silmät sidottuna.

Munien heitto tai munanheitto on pääsiäiseen liittyvä leikki, jossa on erilaisia muunnelmia. Yleisimpänä tavoitteena on heittää muna siten, ettei se rikkoudu osuessaan maahan.

Ja tämä on vain murto-osa pääsiäisperinteistä – niistä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan!